SUBOTA 17.06.2023.

VELODROM KRANJČEVIĆEVA – Nacionalno prvenstvo na pisti

ORGANIZATOR: BK SLJEME

UCI Class CN (Championnats Nationaux)

VELODROM – PISTA ‘’ULICE PJESNIKA’’

STADION KRANJČEVIĆEVA, KRANJČEVIĆEVA UL.4, 10 000 ZAGREB

Stadion Kranjčevićeva smješten je u ulici hrvatskog pjesnika Silvija Strahimira Kranjčevića, poznatijom kao Kranjčevićeva ulica u Zagrebu. Izgradnja stadiona započela je 1910. godine, a završena je 1921. godine.

U to doba bio je najveći zagrebački nogometni stadion, a tradiciju je nastavio kao dom “kluba iz ulice pjesnika”. Tijekom bogate povijesti stadion u Kranjčevićevoj doživio je nekoliko obnavljanja i promjena, a u povijesti Hrvatske ostat će zapamćen po prvom postrojavanju Zbora narodne garde, koji su činili pripadnici policije i dijela vojske 28.05.1991., dan koji je označen kao početak stvaranja Oružanih snaga RH.

Oko travnatog nogometnog igrališta prema projektu zagrebačkog inženjera Milana Zrinjskog, 1955. godine izgrađena je profilirana kružna betonska biciklistička staza, tzv.’’velodrom’’ danas jedini u Hrvatskoj.

Svakako vrijedi istaknuti da je bio domaćin Univerzijade u Zagrebu, svjetskih studentskih igara održanih 1987. godine. Posljednja obnova stadiona u Kranjčevićevoj ulici završena je 2018. godine. Sastoji se od dvije tribine. Natkrivena zapadna tribina sa počasnom i novinarskom ložom kapaciteta je 3.850 sjedećih, a istočna sa 1.500 sjedećih mjesta.

U subotu 17.06.2023. godine stadion u Kranjčevićevoj ulici domaćin je nacionalnog prvenstva na pisti (na velodromu) pod organizacijom zagrebačkog biciklističkog kluba BK SLJEME. Direktor utrke je Goran Kišan, licencirani sportski direktor i predsjednik.

POVIJEST BICIKLISTIČKIH UTRKA NA VELODROMU

Grad Zagreb 2020. godine proslavio 153. godišnjicu od kad je prvi bicikli stigao u Zagreb. Davne 1867. godine, u Zagreb je ravno sa Svjetske izložbe u Parizu stiglo danas omiljeno prometno sredstvo mnogih Zagrepčana. 1867. smatra se godinom koja je promijenila budućnost prijevoza po zagrebačkim gradskim ulicama.

Upravo je trgovac Ladislav Beluš zaslužan za ovaj veliki trenutak u zagrebačkoj povijesti. Prvi bicikl u Zagrebu je izazvao pravo oduševljenje među narodom. „Savez hrvatskih biciklista“ osniva se 1894. godine, a godinu dana poslije poduzetnik Ivan Dirnbacher otvara tvornicu bicikala „Ilyria“ i „Croatia“.

Biciklisti su tih godina bili prave zvijezde, a bicikl je stajao tri plaće. Za fond izgradnje HNK-a na Zrinjevcu je 1886. bila priređena prva biciklistička utrka. Na prvoj cestovnoj utrci u Hrvatskoj održanoj 1892. godine sudjelovalo je 12 natjecatelja. Danas na zagrebačkim ulicama možemo vidjeti more zaljubljenika u bicikle.

PARTNERI NATJECANJA

Izbornik